STEPS

San Francisco, Panama City





Design Team
Carlos Chen
Ana Raquel García
Daniela Manfredi

Johann Wolfschoon

Collaborators
Juan Carlos Barrios

Anthony Flores

Client
STEPS

Area 620 m² (6,670 ft²)

Year
2018


Photography
Fernando Alda












STEPS is a dance academy based in Panama City since 1986. It is located in an industrial warehouse that has been transformed to house several classrooms suitable for multi-discipline dance activities and related workouts such as pilates and yoga. SKETCH has been tasked with the renovation of the building’s top floor, formerly used as a gym, to be transformed into two full-size performing halls, two pilates workout studios, toilets, and changing rooms.


The project was approached as a low cost intervention that aims to enhance the spatial qualities of the space, smartly understanding the height limitation set by the double pitched roof, and locating auxiliary areas at the edges, such as viewing and staging areas. The main performing hall is housed in the middle of the floor plan, accessible by two staircases that lead to multiple spaces within the top level, allowing for uninterrupted access to all the performing areas by the students, and direct access to the studios by visitors. This main hall also serves as a gathering space for the more than one hundred students enrolled in the dance school.


In the absence of natural light, the studio is illuminated by several rows of lamps that bring a bright and uniform ambience light to the space. A mirror clad surrounding wall helps increase the visual perception of the space and aid in the teaching of dance abilities while subtle color accents have been used in some of the elements such as the solution designed to hang the lamps, storage cabinets and seating areas.
STEPS es una academia de danza en la Ciudad de Panamá fundada en 1986. Se aloja en una galera industrial que ha sido transformada para albergar salones de danza para distintas disciplinas y actividades relacionadas como pilates y yoga. A SKETCH se le ha encargado la tarea de renovar el último piso del edificio, antes utilizado como un gimnasio, para su transformación a dos salones de ensayo de tamaño completo, dos salas de entrenamiento de pilates, servicios sanitarios y cambiadores.


La aproximación al proyecto propone intervenciones cuya meta es mejorar las calidades espaciales del espacio, entendiendo las limitaciones de altura dadas por la cubierta del edificio. Se han ubicado áreas auxiliares como gradas y espacios de preparación hacia los laterales de la sala de danza principal, liberando el área de más altura para los ensayos y actividades de danza. El salón de danza principal se ubica entre dos núcleos de escaleras, permitiendo el acceso ininterrumpido a todas las áreas del último nivel desde los niveles inferiores. Estas nuevas áreas también funcionan como espacios de reunión y esparcimiento para los más de 100 estudiantes que forman parte de la escuela de danza.


Debido a la falta de iluminación natural, la sala principal es iluminada por múltiples hileras de lámparas colgadas que aportan iluminación general uniforme al espacio. Una pared revestida de espejos en uno de los laterales ayuda a ampliar la profundidad del espacio y ayuda en la enseñanza de técnicas de danza. Sutiles acentos de color se han utilizado en algunas áreas, como los elementos diseñados para colgar las luminarias, en las áreas de almacenaje y en el nicho de gr

© SKETCH 2020